Trainen met halters: do’s en dont’s

door

Trainen met haltersHalters zijn het meest veelzijdige fitnessapparaat ter wereld Je kan verschillende spiergroepen trainen met halters en je de intensiteit van de oefening eenvoudig aanpassen door een aangepast gewicht te kiezen. Bij het gebruik van halters is houding echter minstens even belangrijk als het gewicht dat je gebruikt. Een verkeerde houding kan bepaalde spieren forceren waardoor je blessures oploopt of de spieren juist niet genoeg belasten waardoor de resultaten niet snel genoeg vooruitgaan .

Trainen met halters? Voorkom rugklachten!

Wat je steeds moet vermijden bij het trainen met losse gewichten is het overbelasten van je rug. Je bent al snel geneigd om een zwaar gewicht te compenseren door je houding niet meer strak te houden en je rug de zwaarste last te laten dragen. Bijvoorbeeld bij de klaxsieke “dumbbell front raises” moet je je rug steeds recht en strak houden. Om zeker te zijn van een correcte houding kan je oefeningen doen met de hulp van een fitnessbank zodat je zeker je rug niet overbelast.

Start met een goede warm-up

Bij krachttraining wordt de opwarming al snel afgedaan als tijdverspilling, maar dat is absoluut niet waar! Een goede warm-up doet zoals de naam zegt de spieren opwarmen. Hierdoor zijn ze klaar om zwaardere oefeningen te doen. Als je zonder warm-up meteen start met grote gewichten zal je doorgaans minder reps kunnen doen en zijn blessures te verwachten.

Push your limits

Bij krachttraining is het belangrijk om jezelf steeds verder te pushen en zwaardere trainingen te doen om extra spiermasse op te bouwen. Des te langer je dezelfde oefeningen met dezelfde weerstand doet, hoe minder effect ze zullen hebben.

Take it easy

Hoewel je je limieten moet verleggen moet je niet te ver gaan. Zeker tijdens de oefeningen moet je de adrenaline in toom houden en de oefeningen steeds rustig uitvoeren. Als je na een lift de halters langzaam laat zakken doe je de oefeningen trouwen veel efficiënter en veiliger dan dit in snel tempo te doen.
Daarnaast moet je ook rustdagen inlassen. Zo kan je best dezelfde spiergroep niet twee dagen na elkaar trainen. De spieren hebben tijd nodig om zich te herstellen, door ze dagelijks te trainen breek je ze telkens af voor ze volledig hersteld zijn, dit is niet goed voor de resultaten!

Eindig je workout met een grondige cooldown

Bijna even belangrijk als de warm-up is de cooldown. Na een training kan je met lichte cardio en stretching je lichaam klaarmaken om te herstellen. Doe dit zeker alvorens te rusten!